Naast SiteManager doen we bij vector bross vooral een beroep op het Drupal content management platform voor middelgrote en grote bedrijven die echt maatwerk nodig hebben bij het ontwikkelen van een nieuwe website. Eind dit jaar komt Drupal al met versie 10 naar buiten, zodat de vraag rijst of een snelle upgrade noodzakelijk is. In deze blog krijg je een genuanceerd en duidelijk antwoord.

 

Drupal 10, nu al?

Wie de levenscyclus van de laatste vier Drupal versies hieronder bekijkt, merkt al snel dat Drupal 10 er in vergelijking met eerdere versies veel sneller aankomt. Terwijl er zowel tussen de release van Drupal 7 en 8 als die tussen versies 8 en 9 ongeveer vijf jaar zat, volgt na 2,5 jaar al nummer 10.

Drupal lifecycle

EOL = end of life. Drupal versies die EOL zijn worden niet meer verder ontwikkeld en kunnen op termijn ernstige veiligheidsrisico’s bevatten.

De reden van de steeds korter wordende levenscyclus heeft vooral te maken met het Symfony-framework waar ze bij Drupal sinds versie 8 gebruik van maken. Symfony is een krachtig PHP framework met een grote community ontwikkelaars, dat ervoor zorgt dat de stabiliteit en robuustheid van het Drupal CMS gemaximaliseerd kan worden. 

Het spreekt voor zich dat elke Drupal versie dient mee te evolueren met de versies van Symfony. En een snelle Symfony-cyclus betekent uiteraard ook een steeds snellere overgang naar een nieuwe Drupal versie.

Waarom upgraden?

Voor welke versie van Drupal je ook gaat, een upgrade is altijd een goed idee en wel om volgende redenen:

Veiligheid & stabiliteit

Drupal versies die niet meer up-to-date zijn, zullen steeds meer veiligheidsrisico’s bevatten. Deze veiligheidsrisico’s stellen de website bloot aan hackers of andere soorten cyberaanvallen. Enkel met een Drupal versie die up-to-date is, kan de veiligheid & stabiliteit gemaximaliseerd worden. 

Snelheid

Drupal evolueert ook mee met de beschikbare PHP-technologie en maakt gebruikt van recentere PHP-versies. De code van het CMS wordt dus performanter, wat ook een belangrijke SEO-factor is en blijft de komende jaren.

Nieuwe functionaliteiten

De Drupal community zit niet stil. Bestaande modules worden verbeterd en nieuwe ontwikkeld. Om gebruik te kunnen maken van deze specifieke modules is een up-to-date CMS een vereiste.

Hier een overzicht van de nieuwe features en verbeteringen:

  • Nieuw front-end thema: Drupal 10 bevat een nieuw front-end thema genaamd "Olivero" dat is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten en een modern design heeft.
  • Nieuwe mediabibliotheek: Drupal 10 bevat een nieuwe mediabibliotheek waarmee gebruikers media-items, zoals afbeeldingen en video's, gemakkelijker kunnen beheren en organiseren.
  • Verbeterde content-workflow: Drupal 10 bevat een nieuw content-moderatiesysteem waarmee gebruikers de workflow van het maken, beoordelen en publiceren van content gemakkelijker kunnen beheren.
  • Prestatieverbeteringen: Drupal 10 bevat verschillende verbeteringen om de prestaties en schaalbaarheid van het CMS te verbeteren.
  • Ondersteuning voor PHP 8: Drupal 10 is volledig compatibel met PHP 8, de nieuwste versie van de programmeertaal PHP.

Welke upgrade heb ik nodig? 

Bij vector bross kunnen we voor jouw website het meest efficiënte upgrade-traject uitstippelen, zodanig dat de veiligheid, snelheid en stabiliteit van je website steeds gegarandeerd blijft. 

Upgraden naar Drupal 10 is op dit moment nog niet mogelijk. We verwachten dat de eerste Drupal 10 upgrades begin 2023 zullen plaatsvinden. De afweging om al dan niet meteen over te schakelen zal sowieso afhankelijk zijn van de status/compatibiliteit van de specifieke Drupal modules die je website gebruikt.

Wat te doen als je website nog niet op Drupal 9 draait?

Aangezien de upgrade van Drupal 9 naar versie 10 bij wijze van spreken slechts een formaliteit is, raden we op dit moment al een directe upgrade naar versie 9 aan als je momenteel nog altijd over Drupal 8 beschikt. 

Beschik je nog over versie 7, dan stem je je upgrade-traject best af met vector bross. Meer info hierover en ook over de complexiteit van een upgrade tussen de verschillende versies vind je in onze eerdere blog over Drupal 9.

Vragen? Contacteer ons! 

Wil je graag een upgrade uitvoeren of heb je nog vragen voor onze Drupal experts? Aarzel dan niet om ons te contacteren!