Als je wilt dat je website bezocht wordt dan is het belangrijk om hoog in de zoekresultaten te verschijnen aan de hand van zoekmachineoptimalisatie, ook wel SEO (search engine optimization). HTML-metatags worden al jaar en dag één van de belangrijkste aspecten van SEO genoemd.

Je kan zeer goede inhoud schrijven, backlinks aantrekken en je best doen met een mooie pagina-opmaak, maar zonder goede HTML-tags hink je achterop. Zo'n tag is niet altijd direct zichtbaar voor de bezoeker, maar wel belangrijk voor zoekmachines. Metatags geven informatie mee over de webpagina, en HTML-elementen structureren en definiëren de inhoud.

Een goede eerste indruk in de Google zoekresultaten is belangrijk. Via deze zogenaamde SERP-snippet (de titel en het korte tekstje dat je al te zien krijgt in Google) moet je de bezoeker verleiden om door te klikken naar jouw website. Deze snippet kan je grotendeels zelf bepalen door goede en correcte metatags te gebruiken, en is dus een cruciaal onderdeel voor SEO-succes.

Wij hebben voor jou de 5 belangrijkste HTML-metatags op een rijtje gezet die je kan gebruiken voor jouw eigen website. Indien dit artikel voor jou te technisch is en je wil beter gevonden worden in Google, weet dan dat wij jouw partner kunnen zijn voor SEO-optimalisatie van je website.

1. Title-tag

De title-tag is je belangrijkste tag. In de resultatenpagina's van zoekmachines wordt deze tag meestal gebruikt als klikbare link naar jouw pagina. Deze wordt ook weergegeven in de socials en bovenaan in het tabvenster van je browser.

Als je bijvoorbeeld de HTML voor het huidige artikel bekijkt, zie je dat de titel is:
<title>5 Belangrijkste Meta Tags en HTML-elementen Voor Optimale SEO</title>

Title-tags worden in de <head> van je webpagina geplaatst en zijn bedoeld om een duidelijk en uitgebreid idee te geven waar de pagina over gaat. 

De titel van de pagina is nog steeds het eerste wat een bezoeker ziet in de SERP's en het helpt hem om te beslissen of de pagina waarschijnlijk de zoekintentie beantwoordt. Hierdoor kan een goed geschreven titel het aantal klikken en het verkeer verhogen, wat op zijn minst enige invloed heeft op de rankings.

Best practices title-tag

 • Geef elke pagina een unieke titel die de inhoud van de pagina beknopt en nauwkeurig beschrijft.
 • Houd de titels maximaal 50-60 tekens lang (zodat ze niet worden afgekapt in de SERP's).
 • Denk eraan dat lange titels worden ingekort tot ongeveer 600-700px op de SERP.
 • Zet belangrijke zoekwoorden vooraan, maar op een natuurlijke manier, alsof je titels in de eerste plaats voor je bezoekers schrijft.

2. Meta description

De meta description is een korte beschrijving die aangeeft over wat de pagina gaat. Aangezien deze ook vaak (maar niet altijd) wordt weergegeven in de SERP-snippets is deze erg belangrijk om potentiële bezoekers door te laten klikken naar jouw website.

Dit is bijvoorbeeld de meta description voor dit artikel:

<meta name="description" content="Verhoog de zichtbaarheid van uw website met Metatags en andere HTML-elementen. Leer hoe je metatags optimaliseert om je zoekresultaten aantrekkelijker te maken en verkeer naar je site te leiden." />

Hoewel de meta description geen rechtstreekse rankingfactor is, moet je deze wel optimaliseren om de aandacht van de gebruikers (en Google) te trekken.

 • De meta description is wat mensen zien in de search snippet samen met de titel, dus het is een van de aspecten die hen doet beslissen of je pagina de moeite waard is om op te klikken.
 • De beschrijving heeft invloed op het aantal klikken dat je krijgt en kan ook de CTR verbeteren en bouncepercentages verlagen als de inhoud van de pagina voldoet aan de beloften. Daarom moet de beschrijving even realistisch als uitnodigend zijn en de inhoud duidelijk weergeven.
 • Als je beschrijving de zoekwoorden bevat die een zoeker in zijn zoekopdracht heeft gebruikt, worden deze vetgedrukt weergegeven op de SERP. Dit helpt je om op te vallen en laat de zoeker precies weten wat hij op je pagina kan vinden.
 • Als Google vindt dat je beschrijving niet overeenkomt met de inhoud van je pagina, kan het er zelf een genereren op een geschikte manier. Zorg er dus voor dat je meta description het belangrijkste zoekwoord bevat en relevant is.

Er is geen manier om elk trefwoord waarvoor je wilt ranken in de meta description te zetten, en dat is ook niet echt nodig - schrijf in plaats daarvan een paar samenhangende zinnen die de kern van je pagina beschrijven, met een aantal trefwoorden erbij.

Een goede manier om erachter te komen wat je in je meta description moet schrijven, wat op dit moment het beste werkt voor jouw specifieke onderwerp, is om wat concurrentieonderzoek te doen.
Zoek op hoe je best scorende concurrenten hun eigen beschrijvingen invullen om een idee te krijgen van de beste use cases in elk specifiek geval.

Best practices meta description

 • Geef elke pagina een unieke meta description die duidelijk weergeeft wat de pagina inhoudt.
 • Google snippets bevatten maximaal 150-160 tekens (inclusief spaties).
 • Vermeld je belangrijkste zoekwoorden zodat ze worden benadrukt in de SERP, maar pas op dat je leesbare zinnen gebruikt en ze dus niet volpropt met keywords (keyword stuffing).
 • Gebruik eventueel een in het oog springende call-to-action, een uniek voorstel dat je aanbiedt, of extra hints over wat je kunt verwachten - 'Leren', 'Kopen', enz.
 • Gebruik geen aanhalingstekens, want dan knipt Google je snippet af op deze plek.

3. Heading-tags (H1-H6)

Heading tags zijn HTML-tags die worden gebruikt om verschillende delen van de inhoud van een pagina aan te duiden en fungeren als minitititels voor de verschillende delen. Dit maakt het ook voor zoekmachines beter leesbaar. Google kan bijvoorbeeld een deel van je pagina indexeren en rangschikken als de zoekopdracht overeenkomt met bijvoorbeeld de H3-titel en de alinea waaraan deze is gerelateerd.

Door het gebruik van deze tussentitels is de tekst ook voor de lezer aangenamer en vlotter te lezen.

De H1-tag wordt gebruikt als paginatitel, en dient dus overeen te komen met de <title>-tag. Deze hoeft niet 100% identiek te zijn, maar moeten wel de boodschap geven aan de bezoeker. Kan je geen gepaste H1 vinden, dan is het aan te raden gewoon je title-tag te hergebruiken.

Best practices heading-tags

 • Houd je heading-tags relevant voor het stuk tekst ze beschrijven.
 • Gebruik niet te veel trefwoorden in de heading-tags, maar houd het leesbaar voor de gebruiker.
 • Laat heading-tags hiërarchisch opvolgen in je HTML-structuur. Spring dus niet van bijvoorbeeld een H1 naar een H3 zonder tussenin een H2 te gebruiken. 

4. Image alt-attributes

Het alt-attribuut van de afbeelding is een tag die je aan een afbeelding toevoegt om een beschrijving te geven en ziet er als volgt uit:

<img alt="Dit is de beschrijving van de afbeelding" src="https://www.v-b.be/.../afbeelding.jpg">

Het alt-attribute staat voor "Alternative text" en is belangrijk voor on-page optimalisatie om volgende redenen:

 • Alt-tekst wordt aan bezoekers getoond als een bepaalde afbeelding niet kan worden geladen (of als de afbeeldingen zijn uitgeschakeld).
 • Alt-attributen bieden context omdat zoekmachines afbeeldingen niet kunnen “zien”.

Door correcte alt-attributes toe te voegen helpen we dus de zoekmachines te begrijpen waarover de afbeeldingen gaan en hoe ze zich verhouden tot de rest van de inhoud. Een doordachte alt-beschrijving van de afbeelding is dus ook van vitaal belang als je wil scoren in Google Image Search.

Best practices Image alt-attributes

 • Doe je best om de meest prominente afbeeldingen te optimaliseren (productafbeeldingen, infographics of trainingsafbeeldingen) die waarschijnlijk zullen worden opgezocht in Google Afbeeldingen.
 • Voeg alt-tekst toe op pagina's met niet al te veel inhoud naast de afbeeldingen.
 • Houd de alt-tekst duidelijk en beschrijvend genoeg, gebruik je zoekwoorden redelijk en zorg ervoor dat ze op natuurlijke wijze passen in het geheel van de inhoud van de pagina.

5. Social media tags

Open Graph-metatags zijn stukjes code die bepalen hoe URL's worden weergegeven wanneer ze worden gedeeld op sociale media.

Ze maken deel uit van het Open Graph-protocol van Facebook en worden ook gebruikt door andere sociale mediasites, waaronder LinkedIn en X (als Twitter Cards ontbreken). 
Je vindt ze in de <head>-sectie van een webpagina. Alle tags met og: voor de naam van een eigenschap zijn Open Graph-tags.

Hier zijn de standaard Open Graph tags:

 • og:title - Hier plaats je de titel waarvan je wil dat die getoond wordt als je pagina gedeeld wordt op Social media
 • og:url - De URL van je pagina
 • og:description - De beschrijving van je pagina. Denk eraan dan Facebook slechts 300 tekens van de beschrijving weergeeft.
 • og:image - De URL van een afbeelding die je wil laten zien wanneer je pagina gedeeld wordt op Social media. 

Door de correcte Open Graph metatags te gebruiken kan je dus bepalen hoe de Social Media post eruitziet, wat het aantal kliks naar je website (CTR) kan verhogen.

Meta-tags en HTML-elementen dienen dus een cruciaal onderdeel te vormen van je SEO-strategie. Door deze elementen correct te gebruiken, verhoog je de kans dat je website hoger scoort in zoekmachines, meer verkeer aantrekt en een betere gebruikerservaring biedt. Bovenaan in Google komen is dus wel degelijk mogelijk mits het toepassen van de juiste SEO-strategie.

Voor verdere optimalisaties kan het inschakelen van een SEO-expert zeer nuttig zijn. De digital matchmakers van vector bross staan altijd klaar voor een vrijblijvend gesprek!

Een SEO-expert inschakelen?

In deze post hebben we ons beperkt tot de basis van SEO-optimalisatie. Er zijn nog heel wat andere optimalisaties mogelijk, welke we graag samen met jou bekijken.