SEO TIPS. Wil jij bovenaan staan in Google met je website? Het kan, dankzij onze 8 onmisbare SEO tips. Zoekmachine optimalisatie is één van de meest efficiënte manieren om je bezoekersaantallen op te krikken, maar het vergt ook enige inspanning. Ontdek in dit artikel welke stappen je best vandaag nog onderneemt om je website zoekmachinevriendelijk te maken.

SEO tip #1: Bepaal je belangrijkste keywords

Keyword Research (KWR) is zeer belangrijk als het op SEO aankomt. Denk na welke zoektermen je (potentiële) klanten ingeven in Google. Vervolgens moet je zorgen dat jij goed scoort voor die zoektermen. Hoe je dat doet, ontdek je in de volgende tips.

Bonustip: er bestaan verschillende tools om je te helpen bij je KWR, zoals Yoast en Keyword Tool. Als je een AdWords-account hebt, kan je ook gebruik maken van de Google Zoekwoordplanner.

Keyword search webdesign

Voorbeeld: als je zoekt op ‘web design’, geeft Keyword Tool je verschillende ideeën voor aanvullende keywords die je ook zou kunnen gebruiken.

SEO tip #2: Title tag en meta description optimaliseren

metadata

Metadata op je website bestaan uit title tags en meta descriptions. Dat zijn de twee elementen die gebruikt worden in de zoekresultaten van Google.

Bonustip: met de MOZ bar kan je gemakkelijk op elke pagina de title tag en meta description bekijken.

Hoe verbeter ik mijn title tag?

 1. Beperk je tot 50 à 60 tekens. Als je er meer gebruikt, gaat Google die niet tonen.
 2. De title tag heeft invloed op je ranking in Google. Zorg daarom dat je belangrijkste trefwoorden en je merknaam erin staan.
 3. Schrijf een unieke title tag voor elke pagina binnen je website.
 4. Hou het relevant en aantrekkelijk

Hoe verbeter ik mijn meta description?

 1. Beperk je tot ± 160 tekens. Ook hier geldt: je kan meer tekens toevoegen, maar Google zal die simpelweg niet tonen.
 2. Schrijf overtuigend! Zet je USP’s in de kijker.
 3. Maak voor elke pagina ook een unieke meta description aan
 4. Creëer geen valse verwachtingen

SEO tip #3: Zet je keywords op strategische plaatsen

In tip 2 leerde je al dat je keywords zeker in je title tag moeten staan. Maar er zijn ook andere plaatsen waar je keywords niet mogen ontbreken:

 • Hoofdtitel (H1)
 • Tussentitels (H2)
 • In de eerste 100 woorden van je tekst
 • Enkele keren in de rest van je tekst
 • Tekst van links naar je pagina
Seo tips

SEO tip #4: Vergeet de ALT-tag niet

Elke afbeelding op het internet bevat een zogenaamde alt-tag. Dit is het tekstje dat ook soms verschijnt als je met je cursor over een bepaalde afbeelding heen zweeft. Die ALT-tag kan je in de meeste CMS-systemen eenvoudig aanpassen. Zorg ervoor dat je ook hier weer je belangrijkste zoekwoorden naar voren laat komen.

Alt tag afbeelding

Voorbeeld: in Drupal pas je de ALT-tag aan onder Eigenschappen afbeelding > Alternatieve tekst

SEO tip #5: Gebruik Google Search Console

Google Search Console (ook weleens Webmaster Tools genoemd) is een handige tool die je een overzicht biedt van je websiteverkeer. Als je de tool correct gebruikt, kan het je helpen om de positie van je website in Google te optimaliseren.

Bonustip: voeg je XML Sitemap toe in Google Search Console, zo kan Google je webpagina makkelijker beginnen analyseren en dit komt ook je SEO-score ten goede. Hoe je dat aanpakt, lees je hier.

Dashboard Google Search Console overzicht belangrijke info

SEO tip #6: Begin met bloggen

Door te bloggen voeg je regelmatig nieuwe content toe aan je website. Daar hecht Google belang aan. Is er een zoekwoord dat je heel belangrijk vindt? Schrijf hier dan een blog over en hou rekening met tips #2 en #3. Zo vergroot je je kans om ook voor dat zoekwoord te scoren met jouw website.

Bonustip: Wil je echt het onderste uit de kan halen? Werk dan met aparte subcategorieën waarbinnen je de blogposts gaat maken. Bijvoorbeeld: je zou een categorie ‘SEO’ kunnen maken waarbinnen je verschillende blogs met SEO tips gaat plaatsen.

SEO tip #7: Verzorg je paginalinks

paginalinks belangrijk voor SEO

De links van je webpagina’s moeten vlot leesbaar zijn. Herhaal ook het belangrijkste trefwoord van de pagina in de paginalink. Iets wat je moet vermijden in je paginalinks, zijn underscores.

In de meeste CMS-systemen kan je dit makkelijk aanpassen.

SEO tip #8: Je website technisch optimaliseren

Tot nu toe hebben we ons vooral gefocust op content en tools, maar er zijn ook heel wat technische zaken die je in orde moet brengen als je goed wil scoren in Google.

 1. Mobielvriendelijkheid: wordt je website goed weergeven op mobiele apparaten? Je kan het hier makkelijk testen. Scoort je website slecht? Dan ontdek je hier hoe je dit probleem kan aanpakken.
 2. Beveiliging: een SSL-certificaat is dé garantie voor een veilige website. Bij hostingdiensten zoals Combell zit dit standaard inbegrepen in het hostingpakket.
 3. Instructies voor zoekrobots: Google laat je website onderzoeken door zoekrobots. Je kan op je website een bestand met instructies voor deze robots zetten (bijvoorbeeld aangeven waar ze nuttige content kunnen vinden of welke pagina’s ze niet moeten bezoeken). Dat noemt een robots.txt bestand. Hoe je zo’n bestand moet toevoegen aan je website, lees je hier.