Buyer persona's als vertegenwoordigers van je doelgroep
Buyer persona’s zijn de verpersoonlijking van je doelgroep. Ze geven je een gezicht, een naam en een verhaal bij de cijfers en statistieken.
Je hebt vast al wel eens je doelgroepen gedefinieerd. Maar ken je de mensen binnen die doelgroep ook echt? Wie zijn ze? Van waar komen ze? Wat drijft hen?
Bij het opstellen van een buyer persona kijk je verder dan de directe relatie van een klant met jouw product. Het doel is te onderzoeken wat jouw klanten gemeenschappelijk hebben en zo nieuwe opportuniteiten te ontdekken.
Om tot de meest accurate en waardevolle buyer persona's te komen, is het essentieel om een grondig marktonderzoek uit te voeren. Baseer je op zowel bestaande klantgegevens als gesprekken met huidige klanten. Relevante informatie die je kan verzamelen zijn demografische gegevens, levensstijl en gedragskenmerken, en doelen. Maar ook motivaties en frustraties met betrekking tot het probleem dat jouw product of dienst oplost. Daarnaast is het waardevol te weten welke informatiebehoeften je klanten hebben en op welke kanalen ze actief zijn.
Buyer persona's vertegenwoordigen vaak de beslissingsnemers in het aankoopproces. Maar het is ook nuttig om andere persona's te definiëren, zoals 'beïnvloeders' die een grote impact hebben op de beslissingsnemers.
Persona's zijn ook essentieel in een B2B-omgeving. Vergeet niet dat ook daar mensen de beslissingen nemen voor het bedrijf. Het creëren van een persona van een typische HR-medewerker kan bijvoorbeeld zeer relevant zijn bij de verkoop van opleidingen in ergonomisch werken.
Waarom buyer persona's cruciaal zijn voor marketingsucces
Bij het opstellen van buyer persona’s sta je stil bij het segmenteren van je doelgroep. Vaak heb je meerdere doelgroepen die om verschillende redenen geïnteresseerd kunnen zijn in je product of dienst. Door deze doelgroepsegmenten vervolgens te verpersoonlijken, krijg je een dieper inzicht in hun wensen en zorgen.
Gerichte communicatie: Door elk segment afzonderlijk te analyseren, kun je een gerichte boodschap formuleren die specifiek is afgestemd op elk segment.
Relevante boodschap: Omdat je weet wat jouw doelgroepen bezighoudt, kun je boodschappen creëren die echt resoneren, waardoor je communicatie relevanter en effectiever wordt.
Vindbaarheid: Je kent de plekken waar je buyer persona's online rondhangen. Je weet precies op welke kanalen je aanwezig moet zijn om je doelgroep te treffen.
Productontwikkeling: Door te ontdekken waar je klanten tegenaan lopen, kun je inspelen op hun behoeften en gerichte verbeteringen doorvoeren die een groot verschil kunnen maken.
Buyer persona's maken in 4 simpele stappen
- Verzamel data: Begin met het verzamelen van gegevens over je huidige klanten. Gebruik analyses van je website, sociale media, en klanteninteracties om demografische informatie, koopgedrag en feedback te verzamelen. Enquêtes en interviews met klanten kunnen ook waardevolle inzichten bieden.
- Identificeer patronen: Analyseer de verzamelde data om patronen en gemeenschappelijke kenmerken te identificeren. Let op overeenkomsten in leeftijd, geslacht, locatie, interesses, uitdagingen en doelen.
- Creëer gedetailleerde profielen: Maak gedetailleerde profielen van je buyer persona's. Geef elke persona een naam, een gezicht en een verhaal. Beschrijf hun demografie, gedrag, doelen, uitdagingen en hoe jouw product of dienst hen kan helpen.
- Gebruik en optimaliseer: Integreer je buyer persona's in al je marketingstrategieën. Gebruik ze om gerichte content te maken en je productaanbod te verbeteren. Evalueer en optimaliseer regelmatig je buyer persona's op basis van nieuwe data en feedback.
Voorbeeld: de 3 buyer persona’s van Sporty
Sporty organiseert wekelijkse activiteiten en kampen voor kinderen en jongeren waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen en hun talenten en interesses ontdekken.
Om hun doelgroepen beter te begrijpen, creëerden we samen met hen drie persona's:
De drukke moeder: Zij jongleert met werk, gezin en huishouden, maar vindt de persoonlijke groei van haar kinderen belangrijk. Ze zoekt naar activiteiten en kampen die haar kinderen uitdagen en verrijken, zonder dat ze zelf veel tijd kwijt is aan organisatie.
De coole jongere: Hij of zij wilt vooral coole avonturen beleven en plezier maken met vrienden. Deze jongeren zoeken naar spontane en spannende kampen waar ze zich kunnen uitleven, zonder maandenlange planning vooraf.
De energieke monitor: Hij of zij wilt graag een centje bijverdienen tijdens de zomer, zonder weggestoken te zitten in een saai kantoor of een ééntonige job uit te moeten oefenen. Deze monitors in spe zoeken naar een leuke en actieve bijbaan waar ze hun energie in kwijt kunnen en tegelijkertijd iets kunnen betekenen voor jongeren.
Wil jij ook aan de slag?
Je buyer persona's definiëren?
Boek een digitale date met Vector Bross en stel samen met ons jouw buyer persona’s op. Klik hier om je afspraak te maken voor een vrijblijvend gesprek en ontdek de kracht van gerichte marketing!