Google Reviews: hoe begin je eraan?

Google reviews zijn een krachtige tool die je bedrijf een flinke boost kan geven als je ze goed weet te gebruiken. Benieuwd hoe? Lees snel verder!
Online review scores zijn niets nieuws. Denk maar aan Tripadvisor, Yelp of Trustpilot. Het principe is eenvoudig: gebruikers van bepaalde producten of diensten laten hun ervaringen achter aan de hand van een score - meestal van één tot vijf. Deze score kunnen ze dan aanvullen met een korte tekst, waarin ze positieve en negatieve ervaringen oplijsten voor toekomstige lezers.
Ook Google maakt gebruik van zo’n systeem: de Google reviews of recensies. En de impact is groot! Google is de meest bezochte website ter wereld, met ontelbare opzoekingen per dag. Wie eruit kan springen met een hoge score en goede feedback krijgt, heeft onmiddellijk een stapje voor op de concurrentie. Als zaakvoerder heb je er dus alle baat bij om positieve reviews te ontvangen en je online bedrijfsprofiel netjes te onderhouden.
Google My Business - officieel Google Bedrijfsprofiel - is een tool van Google om je bedrijfsinformatie weer te geven in zoekresultaten. Tik je een bedrijf in, dan krijgen potentiële klanten onmiddellijk alle essentiële info te zien: je contactgegevens, een korte beschrijving, nieuwsupdates en - je raadt het al - je Google review score. Deze info verschijnt prominent in beeld in de zoekresultaten, maar bijvoorbeeld ook op Google Maps.
Maar het gaat nog verder, want ook als je zoekt naar bepaalde diensten zoals bv. webdesign, zie je in Google de bedrijven verschijnen die dit aanbieden. En ja, ook de review score is meteen zichtbaar met z’n in het oog springende gele sterren.
Eerder gaven we al aan dat goede Google recensies een positieve impact op je bedrijf hebben. Maar over welke voordelen gaat het juist? We zetten ze even op een rijtje:
Een bedrijf beoordelen via Google is heel eenvoudig:
Oké, Google recensies hebben een grote impact op je online succes als bedrijf. Maar hoe verkrijg je nu mooie reviews van klanten?
Je kan natuurlijk gewoon afwachten tot gebruikers en klanten spontaan zo’n review gaan invullen. Maar waarom niet het aantal recensies een flink duwtje in de rug geven door zelf om een review te vragen?! Aan het einde van het aankoopproces heeft je klant doorgaans wel een duidelijke mening over je producten of diensten. En met een beetje geluk willen ze die maar al te graag met jou en Google delen.
Alles begint met je eigen review link, die je terugvindt als je inlogt op je Google bedrijfsprofiel en dan naar vragen om reviews gaat waar je de link kan kopiëren. Deze link kan je dan voorzien in een pop-up op je website of als vertrekpunt van een kleine e-mailcampagne of automatisatie.
Hier nog enkele tips/bedenkingen:
Veel bedrijven zullen instinctief slechte reviews proberen verwijderen. Zeker als de misnoegde klant in detail beschrijft waarom hij niet tevreden is, kan dat als een deuk in het imago van je bedrijf aanvoelen.
Toch pak je zoiets best anders aan. Antwoord beleefd en tactvol op de opmerkingen van de reviewer en vraag eventueel naar meer duiding. Neem deze feedback ook ter harte, soms is dat een uitstekende manier om je service naar de toekomst te verbeteren. In het slechtste geval draagt de recensie helemaal niets bij. Maar geen zorgen, want consumenten laten zich sowieso niet beïnvloeden door een zeldzame negatieve review. Zeker niet als die op de juiste manier gecounterd wordt.