Drupal 10 is de meest recente versie van het open source content management systeem Drupal en biedt heel wat voordelen ten opzichte van oudere versies van Drupal. In deze blog leggen we uit wat deze voordelen en mogelijkheden zijn.

 

Drupal 10, nu al?

Wie de levenscyclus van de laatste vier Drupal versies hieronder bekijkt, merkt al snel dat Drupal 10 er in vergelijking met eerdere versies veel sneller gelanceerd is. Terwijl er zowel tussen de release van Drupal 7 en 8 als die tussen versies 8 en 9 ongeveer vijf jaar zat, volgt na 2,5 jaar al nummer 10.

Drupal lifecycle

EOL = end of life. Drupal versies die EOL zijn worden niet meer verder ontwikkeld en kunnen op termijn ernstige veiligheidsrisico’s bevatten.

De reden van de steeds korter wordende levenscyclus heeft vooral te maken met het Symfony-framework waar ze bij Drupal sinds versie 8 gebruik van maken. Symfony is een krachtig PHP framework met een grote community ontwikkelaars, dat ervoor zorgt dat de stabiliteit en robuustheid van het Drupal CMS gemaximaliseerd kan worden. 

Het spreekt voor zich dat elke Drupal versie dient mee te evolueren met de versies van Symfony. En een snelle Symfony-cyclus betekent uiteraard ook een steeds snellere overgang naar een nieuwe Drupal versie.

Waarom upgraden naar Drupal 10?

Voor welke versie van Drupal je ook gaat, een upgrade is altijd een goed idee en wel om volgende redenen:

Veiligheid & stabiliteit

Drupal versies die niet meer up-to-date zijn, zullen steeds meer veiligheidsrisico’s bevatten. Deze veiligheidsrisico’s stellen de website bloot aan hackers of andere soorten cyberaanvallen. Enkel met een Drupal versie die up-to-date is, kan de veiligheid & stabiliteit gemaximaliseerd worden. 

Snelheid

Drupal evolueert ook mee met de beschikbare PHP-technologie en maakt gebruikt van recentere PHP-versies. De code van het CMS wordt dus performanter, wat ook een belangrijke SEO-factor is en blijft de komende jaren.

Nieuwe functionaliteiten

De Drupal community zit niet stil. Bestaande modules worden verbeterd en nieuwe ontwikkeld. Om gebruik te kunnen maken van deze specifieke modules is een up-to-date CMS een vereiste.

Hier een overzicht van de nieuwe features en verbeteringen:

  • Nieuwe Layout builder: Drupal 10 bevat een nieuwe & zeer efficiënte manier om de lay-out van pagina's te maken en/of aan te passen. Via Drupal layout builder kunnen webmaster en/of editors van de website makkelijk secties toevoegen aan bestaande pagina's. Het grote voordeel is dat de lay-out blokken door ons worden klaargezet en dat de content (tekst/foto's,..) los staan van de lay-out zodat je als klant niet hoeft na te denken of alles conform het design van de website wordt gepubliceerd, een echte gamechanger voor Drupal!
  • Nieuwe mediabibliotheek: Drupal 10 bevat een nieuwe mediabibliotheek waarmee gebruikers media-items, zoals afbeeldingen en video's, gemakkelijker kunnen beheren en organiseren.
  • Verbeterde content-workflow: Drupal 10 bevat een nieuw content-moderatiesysteem waarmee gebruikers de workflow van het maken, beoordelen en publiceren van content gemakkelijker kunnen beheren.
  • Prestatieverbeteringen: Drupal 10 bevat verschillende verbeteringen om de prestaties en schaalbaarheid van het CMS te verbeteren.
  • Ondersteuning voor PHP 8: Drupal 10 is volledig compatibel met PHP 8, de nieuwste versie van de programmeertaal PHP. 

Welke upgrade heb ik nodig? 

Bij vector bross kunnen we voor jouw website het meest efficiënte upgrade-traject uitstippelen, zodanig dat de veiligheid, snelheid en stabiliteit van je website steeds gegarandeerd blijft. 

We hebben de eerste Drupal 10 upgrades reeds uitgevoerd. De afweging om al dan niet meteen over te schakelen zal sowieso afhankelijk zijn van de status/compatibiliteit van de specifieke Drupal modules die je website gebruikt.

Wat te doen als je website nog op Drupal 7 draait?

De onderliggende technologie vanaf Drupal 8 is helemaal aangepast. Daarom is een migratie van Drupal 7 naar Drupal 10 een rebuild van je website.

Wij bieden 2 opties aan:
Optie 1: we herbouwen de website in Drupal 10 en migreren de gestructureerde inhoud aan de hand van onze migratiescripts. We gaan er in deze optie vanuit dat we alles letterlijk overnemen.

Optie 2: we gaan een stapje verder en herdenken de website. Dat kan zowel de structuur als het design zijn.  We gaan er in deze optie vanuit dat we een nieuw project opstarten. We zetten ook hier onze migratie tools in om de inhoud over te nemen waar nodig.

Wat te doen als je website nog op Drupal 8 draait?

Aangezien de upgrade van Drupal 9 naar versie 10 bij wijze van spreken slechts een formaliteit is, raden we op dit moment al een directe upgrade naar versie 9 aan als je momenteel nog altijd over Drupal 8 beschikt. Van daaruit is de stap naar Drupal 10 snel gezet.

Vragen? Contacteer ons! 

Wil je graag een upgrade uitvoeren of heb je nog vragen voor onze Drupal experts? Aarzel dan niet om ons te contacteren of maak hier een afspraak