Drupal is een krachtig open-source web content management platform waarmee Vector BROSS al meer dan 15 jaar websites bouwt voor middelgrote en grote organisaties. Om valide te blijven, investeert Drupal continue in updates. In juni 2021 kwam Drupal naar buiten met de release van Drupal 9.

Hieronder leggen we je uit waarom en wanneer je best jouw site laat upgraden naar Drupal 9. Alsook hoe deze overstap zal verlopen.

Waarom upgraden naar Drupal 9?

Veilige website

Drupal 7- en Drupal 8-sites worden binnenkort niet meer ondersteund. Voor Drupal 8 stopt de ondersteuning in november ‘21, voor Drupal 7 is dat november '23. De veiligheid en betrouwbaarheid van deze sites is dan niet meer verzekerd. Wil je m.a.w. blijven genieten van beveiligingsupdates, dan zal je tijdig moeten upgraden.

Update op 1/10/2023:
De end-of-life datum van Drupal 7 is eind 2024.  

Website performantie zal verhogen

Drupal 9 verwijdert alle verouderde en nutteloze functionaliteiten van vorige versies. Bovendien zal je in Drupal 9 gebruik kunnen maken van de meest recente versie van third-party componenten zoals Symfony en Twig. Stap je over naar Drupal 9 dan zal je site dus beter presteren.

Nieuwe snufjes

Drupal ontwikkelt steeds nieuwe features. Dit zal ook zo zijn voor Drupal 9. Wil je gebruik maken van de allerlaatste functionaliteiten, dan is upgraden noodzakelijk.

Wanneer overstappen naar Drupal 9?

Wanneer je jouw Drupal website best laat upgraden, hangt af van de huidige versie ervan.
Na de end-of-life datum zullen er geen security updates meer uitgebracht worden.

Draait jouw site op Drupal 8? Dan dien je asap de overstap te maken. De end-of-life datum van Drupal 8 was namelijk 2-11-2021.

Update 1/10/2023
Indien je website overgezet is naar Drupal 9 is de upgraden naar Drupal 10 aan te raden, dit is een beperkte upgrade. Lees er hier meer over

Hoe verloopt de upgrade naar Drupal 9?

Van Drupal 8 naar Drupal 9: een eitje

Drupal 8 en Drupal 9 lijken technologisch heel sterk op elkaar waardoor de overstap relatief makkelijk uit te voeren is.

Van Drupal 7 naar Drupal 9: een complexe omelet

Heeft jouw organisatie een Drupal 7-site dan moet je rekening houden met een intensiever traject om over te schakelen naar Drupal 9. Drupal 7 en Drupal 9 zijn immers heel erg verschillend.

From scratch

Je leest het goed. We moeten de site weer helemaal van vooraf aan opbouwen. Vooraleer je begint te panikeren: hierin schuilt een groot voordeel.

Dit creëert namelijk de gelegenheid om eens stil te staan bij jouw site en organisatie. Dat je site nog draait op Drupal 7 betekent immers dat ze al even meegaat. Je organisatie is ongetwijfeld geëvalueerd. Maar is je site dat ook? Zijn beiden nog op elkaar afgestemd?

Denk na over een redesign

Dit is met andere woorden het moment om te vernieuwen. Denk aan:

  • een nieuwe sitestructuur
  • een nieuw design
  • nieuwe inhoud

Er is heel wat eten aan dat ei. Maar onze experts staan klaar om je hierbij te helpen!